Deze avond verzorgt Ariëtte Dekker een lezing over de door haar geschreven biografie van Sam van Deventer, de huisvriend van Helene Kröller-Müller. Hij was haar vertrouweling, of was het meer dan dat? En wat was zijn rol binnen de Hoge Veluwe?
De lezing is op woensdagavond 6 november in Cultura, inloop vanaf 19.30 uur, start lezing 20.00 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.
Sam van Deventer (1888-1972) was de zielsverwant van Helene Kröller-Müller. De twintig jaar oudere kunstverzamelaarster schreef hem meer dan drieduizend brieven en liet hem de plaats innemen van haar vier eigen kinderen. Ze bracht hem liefde voor kunst, esthetiek en Duitse cultuur bij, maar eiste daartegenover wel onvoorwaardelijke toewijding. Ook zakenman Anton Kröller vertrouwde in toenemende mate op
Van Deventer bij zijn financiële schimmenspel, waarin onwetende beleggers de opbouw van landgoed De Hoge Veluwe bekostigden en
het familieconcern ten onder ging.
Tijdens de Duitse bezetting kreeg Sam van Deventer de leiding over het Kröller-Müller Museum en De Hoge Veluwe. Hij toonde zich Duitsgezind en opportunistisch: rijkscommissaris Seyss-Inquart mocht zijn vijftigste verjaardag op jachthuis Sint Hubertus vieren; Vincent van Gogh werd gepropageerd bij de bezetter; er werd in kunst gehandeld en roofkunst opgeslagen. Na afloop van de oorlog betaalde Van Deventer een hoge prijs voor zijn ‘culturele collaboratie’, maar zijn trouw aan het echtpaar bleef ongebroken.