Contact

Klik hier om ons een e-mail te sturen

Vereniging Oud Ede

Postbus 8293 6710 AG Ede

Tel: 06 348 67 627

Volg ons op Facebook

Lid worden

Wordt lid, ruim 700 leden zijn u al voorgegaan.

Voor € 15,-- per jaar bent u lid van de Vereniging Oud Ede.

Lees verder

 Ridders Van Gelre

Op zaterdag 1 december zullen de ‘Ridders van Gelre’ tijdens de Gelredag vanuit Ede een live uitzending verzorgen.  In deze serie zijn de Ridders op zoek naar sporen van Maria van Gelre en centraal in deze uitzending staat de Buurt Ede en Veldhuizen als oudste vorm van plattelandsdemocratie.

Buurt Ede Veldhuizen

De Buurt Ede en Veldhuizen is het oudste bestuurlijk orgaan van Ede dat nog actief is. Tradities zijn er om in ere gehouden te worden.En dat doet de Buurt Ede en Veldhuizen.

Zo is er nog steeds een buurtrichter, de voorzitter van de Buurt. Hij wordt bijgestaan door vier Buurtmeesters (bestuursleden), een Buurtschrijver (secretaris) en een zogenaamde Buurtscheuter, de vroegere veldwachter.
De Buurt ziet het bewaren en doorgeven van de geschiedenis als zijn belangrijkste taak.
Het meest bekende onderdeel van die geschiedenis is de jaarlijkse Buurtspraak, die nog altijd plaatsvindt op de derde donderdag in september.

Op 1 december a.s. komt de Gelredag met de Ridders van Gelre (Omroep Gelderland) tussen 10.00 en 12.00 uur live vanuit Ede. De Buurt Ede en Veldhuizen zal een korte voorlichting geven in de Oude Kerk over de plattelandsdemocratie. Na een interessante wandeling naar het Landgoed Kenhem zal er in huis Kernhem een lezing zijn over de Gelderse hertogin Maria van Gelre. Het definitieve programma voor deze dag vindt u hier.

Copyright © Vereniging Oud Ede 2018. Alle rechten voorbehouden.