Contact

Klik hier om ons een e-mail te sturen

Vereniging Oud Ede

Postbus 8293 6710 AG Ede

Tel: 06 348 67 627

Volg ons op Facebook

Lid worden

Wordt lid, ruim 700 leden zijn u al voorgegaan.

Voor € 15,-- per jaar bent u lid van de Vereniging Oud Ede.

Lees verder

Aart Homoet en Boek, 14 november 2018

Op woensdag 14 november verzorgt historicus Aart Homoet voor de historische vereniging Oud Ede een lezing over zijn onlangs verschenen boek “Rooie rakkers tussen zwarte kousen. Een eeuw socialisme in Ede”. (meer info over het boek hier)

Homoet besteedt aandacht aan de ontstaansgeschiedenis van de Partij van de Arbeid (1906: oprichting van de afdeling SDAP!), Progressief Ede/Groen Links en hun onproductieve broederstrijd.

Hij zoekt naar een verklaring waarom de Staatkundig Gereformeerde Partij, getalsmatig toch altijd een politieke factor van belang in Ede, tot 2010 niet mocht deelnemen aan het College van Burgemeester en Wethouders en de rol die het CDA daarin heeft gespeeld.

Ook de bijna vergeten Boer Koekkoek komt aan de orde, zijn gedachtegoed is volgens de amerikanist Zwiers uiterst actueel. Hij vergelijkt hem met de oerconservatieve George Wallace, presidentskandidaat in de Verenigde Staten in 1968 en koppelt hun ideeën aan het rechts-populisme.

Boer Koekoek

En hoe zat het met de verhouding tussen confessionele en niet-confessionele partijen in het christelijke Ede (pas in 1986 een openbare HAVO/VWO-school, crematorium, moskee)? Waarom is er nauwelijks aandacht voor lokale politieke geschiedenis en is ook daar soms sprake van mythevorming?

Voor zijn onderzoek heeft de auteur meer dan 100 interviews gehouden met onder andere oud-PvdA-burgemeester Tineke Netelenbos, wethouders van alle politieke partijen, talloze raadsleden en politieke dissidenten. Om een beter inzicht te krijgen in de huidige politieke verhoudingen in Ede is kennis van het verleden een uitstekend hulpmiddel.

U bent op deze avond van harte welkom.

In restaurant De Bosrand, Bosrand 28, staat om 19.30 uur de koffie klaar

De lezing begint om 20.00 uur.

Copyright © Vereniging Oud Ede 2018. Alle rechten voorbehouden.