Contact

Klik hier om ons een e-mail te sturen

Vereniging Oud Ede

Postbus 8293 6710 AG Ede

Tel: 06 348 67 627

Volg ons op Facebook

Lid worden

Wordt lid, ruim 800 leden zijn u al voorgegaan.

Voor € 15,-- per jaar bent u lid van de Vereniging Oud Ede.

Lees verder

Kasteel Cannenburch

Rond half één reed de bus van Betuwe Expres bij het station Ede-Centrum aan de Telefoonweg voor. De chauffeur heette ons allen welkom op deze stralende middag. Na een voorspoedige rit langs Otterlo en door Apeldoorn kwamen we in Vaassen aan.

Bij Kasteel Cannenburch werd meteen de grote slagboom opengezet en kon de bus achteruit het voorplein oprijden. Daar zaten voor het koetshuis diverse gasten koffie te drinken en sommigen van ons wilden daarbij wel aanschuiven. Maar nee, wij mochten meteen doorlopen naar het kasteel, waar we meteen een halsband om kregen. Twee gidsen begeleidden ons door het grote gebouw.

Onze groep mocht in de grote ontvangstzaal starten. Die zaal met z’n ramen naar alle mooie punten van het park en de oprijlaan, met de dubbele deuren naar de belangrijkste andere vertrekken in het kasteel. Mooie verhalen werden ons daar verteld aan de hand van de vele portretten aan de wanden. Over de stichter Maarten van Rossum en de verdere families in de loop van de bouw,

Rondleiding

uitbreidingen en beheer van dit classicistische kasteel en jachtslot, waarvoor deze Maarten (geen familie van de nu bekende Maarten) een vroeger gebouw liet slopen. Er werd gefaseerd gebouwd op de gewelven van een ruïne van een eerder slot. Hij had die bouwval van de Hertog van Gelre verworven.

Na de dood van Van Rossum c.s. heeft de familie Van Isendoorn dit bezit ca. 200 jaar lang bestuurd.

Ook over de ongemakken werden ons details genoemd, maar ook over de oplossingen die men daarvoor vond. Zoals vuurpotten in de houten vloer van de kapel, een draagbaar toilet dat op reis meeging en een kinderbankje, dat zomaar werd omgetoverd tot een goed bruikbaar kamertrapje.

Reistoilet

Ook op diverse plaatsen het ‘gemak’ d.w.z. het toilet, dat je op een aantal plekken in de muur van het slot in de vorm van kleine raampjes ziet. Vroeger was dat de uitlaat van het toilet die zo de slotgracht in gleed.

(artikel en foto's door Theo Boessenkool)

Copyright © Vereniging Oud Ede 2018. Alle rechten voorbehouden.