Contact

Klik hier om ons een e-mail te sturen

Vereniging Oud Ede

Postbus 8293 6710 AG Ede

Tel: 06 348 67 627

Volg ons op Facebook

Lid worden

Wordt lid, ruim 800 leden zijn u al voorgegaan.

Voor € 15,-- per jaar bent u lid van de Vereniging Oud Ede.

Lees verder

Op de derde donderdag in september vindt de 314e buurtspraak sinds het jaar 1596 van de buurt Veldhuizen plaats.

De buurtspraak wordt om 10.00 uur in de Edese Concertzaal aan de Amsterdamseweg 9 gehouden. Om de geërfden op te roepen zullen op dat moment de klokken van de Oude Kerk hen ter vergadering oproepen.

Ede

"We zijn nog de enige buurt in Nederland die op grond van historische aspecten haar vergaderingen houdt," zegt buurtrichter Geen Broere. De buurt Veldhuizen is volgens de buurtrichter cultuurhistorisch uniek in Nederland.

"Wij zijn bezig om de buurtspraak op de internationale lijst van immaterieel erfgoed van de Unesco te krijgen. In Nederland is daarvoor een instelling die dat regelt. De formele aanmelding moeten wij nog doen."

Het zal volgens Broere niet eenvoudig zijn om op die lijst te komen. Toch ziet hij wel mogelijkheden. ,,De historie is leuk en interessant, dat is ook de reden dat het kan. Het is heel lastig, want je moet het verhaal toekomstbestendig maken. Hoe kun je dat doorgeven, hoe houd je het in ere en intact. En als een lopend bestuur er morgen mee klaar zou zijn, wat gebeurt er dan. Dat moet je wel aangeven. Ook hoe je de jeugd in Ede geïnformeerd krijgt over de historie met het ontzettend leuke verhaal over de buurtspraak. Wij zijn bezig om een soort spel te krijgen om dat vorm te geven als een democratie van Ede. De buurt is de oudste democratische vorm van besturen. De geërfden van de buurt Veldhuizen bepaalden vroeger wat er in hun omgeving gebeurde."

Ook dit jaar is er, naast de verantwoording over het beheer van de Buurt conform het reglement, weer een interessant inhoudelijk programma. Het programma staat onder meer in het teken van landgoed Kernhem en de geschiedenis van het Edesche bos zo zullen de Ridders van Gelre (Omroep Gederland) aanwezig zijn vanuit de historische rol van Ede/Kernhem met het hertogdom Gelre. Daarnaast staat de "officiële" benoeming van de burgemeester van Ede,  René Verhuist, als houtrichter van het Edesche Bos op het programma.

(oorspr. art. Ede Stad/Jan de Boer)

Copyright © Vereniging Oud Ede 2018. Alle rechten voorbehouden.