Contact

Klik hier om ons een e-mail te sturen

Vereniging Oud Ede

Postbus 8293 6710 AG Ede

Tel: 06 348 67 627

Volg ons op Facebook

Lid worden

Wordt lid, ruim 800 leden zijn u al voorgegaan.

Voor € 15,-- per jaar bent u lid van de Vereniging Oud Ede.

Lees verder

Dit meldde Ede Stad op 11-10 j.l:

Boek over Ede wint Professor van Winterprijs

Janny

 

EDE De Professor van Winterprijs is dit jaar voor Janny Bloembergen-Lukkes.

De jury heeft haar boek 'Paradoxale modernisering. Ede 1945-1995: groot geworden, herkenbaar gebleven' (Hilversum, Verloren 2015) unaniem verkozen tot prijswinnend boek van de ingezonden boeken uitgegeven in 2015-2016. Het prijsbedrag van 3500 euro wordt ter beschikking gesteld door het Professor van Winterfonds.

De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt voor het beste boek op het terrein van de lokale en regionale geschiedenis in Nederland. Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis organiseert de prijs. De prijsuitreiking is op 9 november bij ProDemos in Den Haag.

Welke ruimte heeft een gemeentebestuur om een eigen invulling te geven aan de veranderingen die de Nederlandse samenleving doormaakte na de Tweede Wereldoorlog?

Dat wordt in het boek onderzocht voor de gemeente Ede.

Deze gemeente maakte tussen 1945 en 1995 een sterke groei door mede dankzij de komst van veel nieuwe bewoners. Hierdoor ontstonden spanningen tussen stedelijke ambities en rurale belangen.

Een deel van vooral de protestants-christelijke bewoners maakte zich zorgen om zaken als behoud van de zondagsrust en bijzonder onderwijs. Janny Bloembergen analyseert welke keuzes het gemeentebestuur heeft gemaakt op het gebied van de ruimtelijke ordening, het onderwijs, migranten, en vrije tijd en cultuur.

Zij concludeert dat, ondanks de uniformerende werking die van het moderniseringproces uitging, in de praktijk tegengestelde bewegingen mogelijk waren, waardoor de lokale eigenheid stand kon houden binnen het nationale eenwordingsproces.

De Professor van Winterprijs wordt voor de achtste keer uitgereikt.

De Vereniging Oud Ede feliciteert Janny Bloembergen van harte met deze prijs

Copyright © Vereniging Oud Ede 2018. Alle rechten voorbehouden.