Contact

Klik hier om ons een e-mail te sturen

Vereniging Oud Ede

Postbus 8293 6710 AG Ede

Tel: 06 348 67 627

De Vereniging is een erkende Algemene Nut Beogende Instelling (ANBI)

Op Facebook

FB2

Lid worden

Wordt lid, ruim 700 leden zijn u al voorgegaan.

Voor € 15 per jaar bent u lid van de Vereniging Oud Ede.

(vanaf 1 januari 2020 € 17.50)

Lees verder

Op 2 november 2019 is iedereen van harte welkom bij Cultura Erfgoed voor een dag vol nostalgie, gezelligheid en kennismakingen! Dan organiseert Cultura Erfgoed een open dag. Die dag wordt er van 11.00 - 16.00 uur heel veel erfgoed onder één dak gepresenteerd: verhalen van musea tot regionale erfgoedverenigingen: Buurt Ede-Veldhuizen, Gemeentearchief, Historisch Museum Ede, Museum Lunteren, Rondleidingen Ede, Nederlands Tegelmuseum, Trapakkers, Vakgroep Archeologie, Vereniging Oud Bennekom, Vereniging Oud Ede en Vluchtoord Ede. Loop binnen en laat je inspireren door het vele erfgoed dat gepresenteerd wordt of bekijk hier het volledige programma. Leuk voor jong en oud! Toegang is gratis.

Flyer 2 11

 

PROGRAMMA

11.00 - 16.00 uur Heel de dag presenteren erfgoedinstellingen het verhaal van de gemeente Ede.

11.00 - 16.00 uur Voel je voor één middag een archeoloog en kom scherven plakken in de ArcheoHotspot (vanaf 4 jaar).

11.45 - 12.15 uur De oudste buurtspraak van Ede is opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Aan de hand van mooie platen vertelt de voorzitter van Buurt Ede-Veldhuizen u er alles over.

13.00 - 15.00 uur Al lange tijd een prachtige Bijbel in de kast staan en benieuwd wat het boek waard is? Pak je kans en laat jouw Bijbel door Historisch Museum Ede taxeren!

14.00 - 14.45 uur Het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo is in bezit van een prachtig tegeltableau uit 1905 waarop de Edese gemeentehuizen staan afgebeeld. De conservator van het museum vertelt waarom dit zo’n bijzonder exemplaar is.

15.00 - 15.45 uur Wie kent Ede op z’n Duimpje? Doe mee aan de Edese Erfgoed Quiz en win een onbeschrijfelijk boekenpakket! Leuk voor jong en oud!

16.00 uur Einde

Pauline Broekema Het Uiterste der Zee Stille Helden 1 2
Een lezing door schrijfster & onderzoeksjournalist Pauline Broekema

Deze avond neemt schrijfster Pauline Broekema je mee in het indrukwekkende verhaal uit haar boek 'Het uiterste der zee'.

In een schilderachtig stadje in Noord-Groningen wonen Meijer Nieweg en Mies Wolf. Vlak voor de inval van de nazi's zijn ze getrouwd. Hun huwelijk verbindt twee grote Joodse families uit de textiel- en de veehandel. Al snel krijgen Meijer en Mies een dochtertje, Sara, maar het jonge gezin wordt uit elkaar gerukt. Vader wordt weggevoerd. Moeder en kind duiken onder in Friesland, gescheiden van elkaar.

Na de bevrijding worden Mies en Sara herenigd, maar blijkt het leven niet meer wat het beloofde te zijn.

Het uiterste der zee toont de veerkracht en de moed van mensen en laat op indringende wijze herleven wat door de oorlog en de tijd werd weggevaagd.

Pauline Broekema Het Uiterste der Zee Stille Helden 1 3
Daarnaast laat Pauline je kennismaken met verhalen van Edese (verzets)helden. Samen met verschillende partners van Cultura Erfgoed is een selectie gemaakt van bijzondere ‘Stille Helden’ uit Ede waarover we op deze avond meer zullen vertellen.

Deze lezing is onderdeel van het project Stille Helden. Een breed gedragen project rondom de voorstelling De Dochter van Meijer die plaatsvindt op 15 februari 2020 in Cultura, in het kader van 75 jaar Vrijheid. Betrokken bij het project zijn Muziekplein Ede, Bibliotheek Cultura, Erfgoed, Kunstencentrum, Podiumkunsten en basisschool De Wilhelminaschool Bennekom.

AANMELDEN

De lezing is gratis te bezoeken na aanmelding en vindt plaats in de bibliotheek in Cultura op
de 2 e etage. Aanmelden kan hier.

 

 

 

Schilderijen expositie 27 juli t/m 11 augustus 2019

Opening door Hester VeltmanHuis Kernhem is een mooie locatie met goede belichting en beveiliging. Het Stichtingsbestuur van Huis Kernhem organiseert door het jaar heen exposities van en voor kunstenaars.

Cultura heeft als openbaar gebouw geen goede beveiliging voor kunstwerken. Daarom staan onze schilderijen al bijna 5 jaar in depot; veilig maar onzichtbaar. In overleg met Huis Kernhem mocht het HME en de Vereniging Oud Ede drie weekenden exposeren in Huis Kernhem.
De Vereniging heeft een collectie van ongeveer 300 schilderijen/aquarellen/litho’s/tekeningen. Alle werken zijn gefotografeerd en digitaal opgeslagen. Ze zijn ook bijna allemaal te vinden op: www.collectiegelderland.nl onder HME. In Huis Kernhem kunnen ongeveer 50 schilderijen van gemiddelde grootte worden opgehangen, maar overdaad schaadt. Dus selecteren uit ons bestand en daarna opzoeken in het depot waar alle werken goed ingepakt en systematisch opgeborgen zijn.

De opening van de expositie op de hete zaterdagmorgen van 27 juli door wethouder Hester Veltman ging vooraf door een exposé van zoon Kas en vader Buunk over het schilderij dat Cornelis Vreedenburg in 1938 vanuit de serre van de Hindekamp maakte en vergeleken het met het onlangs verkregen schilderij uit 1930 door Catharina Kool van het koetshuis van Kernhem.

In De Zandloper 2013/1 beschreef Nittert Postema hoe de luidklok in 1968 uit Kernhem verdween en in 2010 werd terug gegeven onder de voorwaarde dat de klok een mooi plekje krijgt en wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het openen van exposities. Aldus heeft wethouder Veltman de expositie geopend door de klok flink te luiden.

Expositie In Huis Kernhem

In drie weekenden tijd hebben 453 mensen de exposite bezocht. Er werden niet alleen volop vragen gesteld over waar of hoe een schilderij is ontstaan maar ook heel veel herinneringen opgehaald. En al doende werden wij ook weer wijzer. Bijvoorbeeld dat in onze collectie werk van Wim Mulder (1908 – 1992) ontbreekt.

Mulder is in Ede nog volop bekend met zijn werk als schilder, glaskunstenaar en vooral als leraar voor amateurschilders. Ons werd een werk van Mulder als gift aangeboden maar helaas niet van een object uit Ede. De Vereniging houdt zich dus zeer aanbevolen.

Veel bezoekers vonden het jammer dat in Ede niet vaker werken uit de geschiedenis werden getoond. De expositie is wat de Vereniging betreft dan ook zeker voor herhaling vatbaar en wie weet komt er ooit een moment dat Ede een permanente expositieruimte heeft. Een ruimte voor onze schilderijen en ook voor de vele mooie werken die in het archief van de gemeente liggen te wachten om gezien te worden: de behoefte is er.

Simon van de Pol

Luister- en muziekvoorstelling: ‘Vechten, vluchten, overleven’, Didi en Marcel
Boerderij Mossel, theehuis

Didi en Marcel

Midden op de hei tussen Ede en Otterlo ligt boerderij ‘De Mossel’. Op deze historische locatie speelt zich deze bijzondere luister- en muziekvoorstelling af.

Didi en Marcel zijn twee geliefden, die moeten onderduiken omdat ze Joods zijn. Ze willen meehelpen in de strijd tegen de Duitse bezetter en Didi wordt een van de belangrijkste koeriers in het Edese verzet.

Een verhaal over heldenmoed, verraad en onderdrukking, maar bovenal over de liefde. De liefde tussen twee vervolgde mensen, die ervoor kozen hun leven op het spel te zetten voor datgene wat hen het meest dierbaarst is: het recht op leven en het recht op vrijheid. ‘Vechten, vluchten en overleven’ is een verhaal dat je raakt.

Toneel- en scenarioschrijver Ruud van Megen (bekend van de film “Karakter” en de televisieserie “Vechtershart”) tekende voor de tekst van deze voorstelling. Daarvoor deed hij uitgebreid onderzoek en sprak hij met historici over de indringende gebeurtenissen uit deze tijd. Het verhaal zal vertolkt worden door acteur Sander de Heer en de muziek wordt gemaakt door Edgar van Asselt.

Boerderij De Mossel

De voorstelling vindt plaats in het nieuwe theehuis van Boerderij Mossel, Mosselseweg 2, 6731 SK Otterlo, telefoon: 0318-591301. De Mossel ligt midden in een stiltegebied en is per fiets uitstekend bereikbaar. Vanaf de Ginkelse Heide, de Hartenberg of Otterlo bereikt u de Mossel in 20 minuten fietsen door de prachtige natuur. Wij verzoeken u dringend om met de fiets te komen, aangezien Natuurmonumenten het gebruik van de auto nadrukkelijk ontmoedigt.

Bent u slecht ter been of heeft u een fysieke beperking? Dan mag dat natuurlijk geen reden zijn om de voorstelling niet bij te kunnen wonen. In dat geval verzoeken wij u een mail te sturen naar en dan reserveren zij een parkeerplaats voor u. Het aantal parkeerplaatsen is beperkt, dus reserveer op tijd!

Praktische informatie

  • De voorstelling is voor volwassenen en is niet geschikt voor kinderen
    Inloop voor de voorstellingen start een half uur voor aanvang.
  • De voorstelling is ongeplaceerd: u kunt geen zitplaatsen reserveren, wees dus op tijd.

De voorstelling vindt plaats in een intieme setting, om deze sfeer niet te doorbreken vragen we u om rekening te houden met het volgende:

  • tijdens de voorstelling geen in-en uitloop
  • uw mobiele telefoons graag uit
  • gelieve uw consumpties van te voren bestellen, tijdens de voorstelling is er geen mogelijkheid toe.

Data:

  • zondag 10 en 17 november, aanvang 14.30 uur
  • duur voorstelling: 60-80 minuten

Tickets:

Prijs € 7,50 excl. € 0,50 reserveringskosten. Het aantal plaatsen is beperkt (50), dus reserveer op tijd.

Het boek over Marcel en Didi is als e-book te lezen via de website van de Vereniging Oud Ede, e-boeken. Het betreft de delen 1 ( Marcel) en 2 (Rienus) van Metamorfosen.

 

 books 1179692 top

Vrijdag 26 juli is de Vereniging Oud Ede weer present op de Zolderverkoop. We verkopen boeken over Ede en Gelderland. Meer dan 50 titels worden tegen Zomerse prijzen aangeboden.

Een mooie gelegenheid om t kijken of u uw verzameling kunt aanvullen! U vindt ons van 11:00 tot 17:00 uur op het Kerkplein bij de Oude Kerk aan de Grotestraat te Ede.

We hopen u daar te zien!

En als u van plan bent te komen en u heeft zelf boeken dubbel, of uw kasten zijn aan een opruiming toe: we komen uw boeken over Ede en Gelderland graag ophalen om ze te verkopen ten bate van de vereniging. U kunt dit doorgeven via .

books 1179692 bottom

Copyright © Vereniging Oud Ede 2019. Alle rechten voorbehouden.