Contact

Klik hier om ons een e-mail te sturen

Vereniging Oud Ede

Postbus 8293 6710 AG Ede

Tel: 06 348 67 627

Volg ons op Facebook

Lid worden

Wordt lid, ruim 800 leden zijn u al voorgegaan.

Voor € 15,-- per jaar bent u lid van de Vereniging Oud Ede.

Lees verder

 Ridders Van Gelre

Op zaterdag 1 december zullen de ‘Ridders van Gelre’ tijdens de Gelredag vanuit Ede een live uitzending verzorgen.  In deze serie zijn de Ridders op zoek naar sporen van Maria van Gelre en centraal in deze uitzending staat de Buurt Ede en Veldhuizen als oudste vorm van plattelandsdemocratie.

Buurt Ede Veldhuizen

De Buurt Ede en Veldhuizen is het oudste bestuurlijk orgaan van Ede dat nog actief is. Tradities zijn er om in ere gehouden te worden.En dat doet de Buurt Ede en Veldhuizen.

Zo is er nog steeds een buurtrichter, de voorzitter van de Buurt. Hij wordt bijgestaan door vier Buurtmeesters (bestuursleden), een Buurtschrijver (secretaris) en een zogenaamde Buurtscheuter, de vroegere veldwachter.
De Buurt ziet het bewaren en doorgeven van de geschiedenis als zijn belangrijkste taak.
Het meest bekende onderdeel van die geschiedenis is de jaarlijkse Buurtspraak, die nog altijd plaatsvindt op de derde donderdag in september.

Op 1 december a.s. komt de Gelredag met de Ridders van Gelre (Omroep Gelderland) tussen 10.00 en 12.00 uur live vanuit Ede. De Buurt Ede en Veldhuizen zal een korte voorlichting geven in de Oude Kerk over de plattelandsdemocratie. Na een interessante wandeling naar het Landgoed Kenhem zal er in huis Kernhem een lezing zijn over de Gelderse hertogin Maria van Gelre. Het definitieve programma voor deze dag vindt u hier.

Op woensdag 28 november worden twee nieuwe historische uitgaven gepresenteerd.

In de reeks Historische Chiers Ede verschijnt van Derk Jansen "Schamel Paradijs, Jeugdherinnerineringen van Arie Gerrit Schoonderwoerd". In een korte voordracht zal de schrijver de bijzondere sociale stijging van gewone jongen van de Doesburgereng tot internationaal bekend uitgever toelichten.

Gelijktijdig verschijnt in de reeks Historische Berichten Ede "Tot heil van den zieken werkman, Ontstaan en geschiedenis van het Ziekenfonds Helpt Elkaar in de gemeente Ede", geschreven door de dit jaar overleden Jan Smits. Goede vriend, en bewerker van deze uitgave ds. arie Romein zal een korte toelichting geven, en een eerste exemplaar uitreiken aan mevrouw Smits.

Algemeen Ziekenfonds Helpt Elkaar

De bijeenkomst vindt plaats in de Raadzaal van het gemeentehuis Ede, Bergstraat 4 te Ede. De zaal is open van 15:00 uur, de presentatie zal rond 16:30 afgelopen zijn waarna een informeel samenzijn volgt.

Vriendelijk verzoek uw komst te melden via

Park

Het park heeft enkele jaren geleden groot onderhoud gehad met kap en vervolgens aanplant van boomrijen, azalea’s en wat al niet. De gids vertelde dat bij aanvang van het werk er veel discussie met de omwonenden was over de kap van oude bomen.

De waterpartij met 3 doorlopende vijvers en een mooie samengestelde brug is nu fraai om aan te zien. Ook de diverse moerascypressen gaven daaraan een apart cachet. Eéntje hangt nu heel erg krom over het water als startpunt bij de visvangst door enkele ijsvogels die in het park huizen. Inmiddels zijn de inwoners van Vaassen blij met het park.

Een houten beeld, een soort stoel met zwanenkop(pen), is het resultaat van een eendaagse wedstrijd tussen kettingzaag-artiesten, die enige tijd geleden werd gehouden in dit park.

Zwanenstoel

Een kromme boom, waarvan de kern geheel was weggerot, staat nu nog steeds gebogen over een brede sloot. Een mooi beeld van ‘de oudjes doen het nog best’ dat na deze prachtige excursie blijft hangen.

Terugblik...

Voor de mooie bloementuinen was geen tijd meer, want de bus stond rond half vijf weer klaar.

De terugrit via A50 en A12 verliep ondanks het drukke verkeer vrij vlot en we waren allen tegen kwart voor zes weer aan de Telefoonweg in Ede terug, en voldaan na deze mooie middag.

Na een herinnering van Simon van de Pol om de lezing over het Mausoleum op 17 oktober bij te wonen en dankwoorden voor degenen die aan de voorbereiding meewerkten, gingen we allen weer onze eigen weg.

De Bus

(artikel en foto's door Theo Boessenkool)

Aart Homoet en Boek, 14 november 2018

Op woensdag 14 november verzorgt historicus Aart Homoet voor de historische vereniging Oud Ede een lezing over zijn onlangs verschenen boek “Rooie rakkers tussen zwarte kousen. Een eeuw socialisme in Ede”. (meer info over het boek hier)

Homoet besteedt aandacht aan de ontstaansgeschiedenis van de Partij van de Arbeid (1906: oprichting van de afdeling SDAP!), Progressief Ede/Groen Links en hun onproductieve broederstrijd.

Hij zoekt naar een verklaring waarom de Staatkundig Gereformeerde Partij, getalsmatig toch altijd een politieke factor van belang in Ede, tot 2010 niet mocht deelnemen aan het College van Burgemeester en Wethouders en de rol die het CDA daarin heeft gespeeld.

Ook de bijna vergeten Boer Koekkoek komt aan de orde, zijn gedachtegoed is volgens de amerikanist Zwiers uiterst actueel. Hij vergelijkt hem met de oerconservatieve George Wallace, presidentskandidaat in de Verenigde Staten in 1968 en koppelt hun ideeën aan het rechts-populisme.

Boer Koekoek

En hoe zat het met de verhouding tussen confessionele en niet-confessionele partijen in het christelijke Ede (pas in 1986 een openbare HAVO/VWO-school, crematorium, moskee)? Waarom is er nauwelijks aandacht voor lokale politieke geschiedenis en is ook daar soms sprake van mythevorming?

Voor zijn onderzoek heeft de auteur meer dan 100 interviews gehouden met onder andere oud-PvdA-burgemeester Tineke Netelenbos, wethouders van alle politieke partijen, talloze raadsleden en politieke dissidenten. Om een beter inzicht te krijgen in de huidige politieke verhoudingen in Ede is kennis van het verleden een uitstekend hulpmiddel.

U bent op deze avond van harte welkom.

In restaurant De Bosrand, Bosrand 28, staat om 19.30 uur de koffie klaar

De lezing begint om 20.00 uur.

Even later bezochten we de grote eetzaal met prachtig gedekte tafel en openstaande servieskasten met nog meer bijpassende borden en schalen. Het bestek in de laden was ook volop aanwezig.

Deze zaal lijkt vroeger de jachtkamer te zijn geweest, gezien het mooi beschilderde houten plafond met allerlei vogels. We bezochten het grote slaapvertrek, waar ook weer verhalen werden verteld over kindergeboorten, over hygiëne en over de openheid tegenover de bediening. Zodat geen verkeerde verhalen de ronde zouden gaan doen. Daarna de kamer voor de heren met daarnaast het boudoir voor mevrouw.

Op de verdieping bekeken we de kapel en ook een grote ontvangstruimte.

Kijkje In De Keuken...

Daarna geheel naar beneden naar de kelder, het oudste deel. Daar kwam via de slotgracht de jachtbuit binnen en werd opgehangen om ‘adellijk’ te worden en verder verwerkt. Daarnaast een kookkeuken, waar ook de oude waterput en een latere handpomp zich bevonden. Uiteraard pas later werd waterleiding aangelegd.

Na dit deel van de rondleiding kregen we koffie / thee met gebak van de VOE, geserveerd in de tuin achter het koetshuis. Een gezellig moment om wat bij te praten.

Om kwart voor vier stonden twee andere gidsen, nu in uniform van Gelders Landschap en Kasteelen klaar om ons door het grote park te leiden. Onze gids vertelde ons over de grote vijvers en de kleinere kasteelgracht. Van de laatste staat het waterpeil flink wat lager dan de vijvers.

Waterpartijen

Vergeleken bij andere kastelen valt het op dat de oprijlaan naar het kasteel niet in de lengteas van het gebouw ligt, maar haaks op de entree en dan wel naar de vroegere jachtgronden leidt. De waterpartijen staan via kanalen in verbinding met een molenbeek. De molen maakte vroeger deel uit van het bezit.

Daarna bezochten we de grote eetzaal met prachtig gedekte tafel en openstaande servieskasten met nog meer bijpassende borden en schalen. Het bestek in de laden was ook volop aanwezig. Deze zaal lijkt vroeger de jachtkamer te zijn geweest, gezien het mooi beschilderde houten plafond met allerlei vogels.

Verder bezochten we het grote slaapvertrek, waar ook weer verhalen werden verteld over kindergeboorten, over hygiëne en over de openheid tegenover de bediening. Zodat geen verkeerde verhalen de ronde zouden gaan doen. Daarna de kamer voor de heren met daarnaast het boudoir voor mevrouw.

Op de verdieping bekeken we de kapel en ook een grote ontvangstruimte.

Daarna geheel naar beneden naar de kelder, het oudste deel. Daar kwam via de slotgracht de jachtbuit binnen en werd opgehangen om ‘adellijk’ te worden en verder verwerkt. Daarnaast een kookkeuken, waar ook de oude waterput en een latere handpomp zich bevonden. Uiteraard pas later werd waterleiding aangelegd.

Na De Koffie...

Na dit deel van de rondleiding kregen we koffie / thee met gebak van de VOE, geserveerd in de tuin achter het koetshuis. Een gezellig moment om wat bij te praten.

Om kwart voor vier stonden twee andere gidsen, nu in uniform van Gelders Landschap en Kasteelen klaar om ons door het grote park te leiden.

Onze gids vertelde ons over de grote vijvers en de kleinere kasteelgracht. Van de laatste staat het waterpeil flink wat lager dan de vijvers. Vergeleken bij andere kastelen valt het op dat de oprijlaan naar het kasteel niet in de lengteas van het gebouw ligt, maar haaks op de entree en dan wel naar de vroegere jachtgronden leidt.

De waterpartijen staan via kanalen in verbinding met een molenbeek. De molen maakte vroeger deel uit van het bezit.

(artikel en foto's door Theo Boessenkool)

Copyright © Vereniging Oud Ede 2018. Alle rechten voorbehouden.