Contact

Klik hier om ons een e-mail te sturen

Vereniging Oud Ede

Postbus 8293 6710 AG Ede

Tel: 06 348 67 627

Op Facebook

FB2

Lid worden

Wordt lid, ruim 700 leden zijn u al voorgegaan.

Voor € 15 per jaar bent u lid van de Vereniging Oud Ede.

(vanaf 1 januari 2020 € 17.50)

Lees verder

 books 1179692 top

Vrijdag 26 juli is de Vereniging Oud Ede weer present op de Zolderverkoop. We verkopen boeken over Ede en Gelderland. Meer dan 50 titels worden tegen Zomerse prijzen aangeboden.

Een mooie gelegenheid om t kijken of u uw verzameling kunt aanvullen! U vindt ons van 11:00 tot 17:00 uur op het Kerkplein bij de Oude Kerk aan de Grotestraat te Ede.

We hopen u daar te zien!

En als u van plan bent te komen en u heeft zelf boeken dubbel, of uw kasten zijn aan een opruiming toe: we komen uw boeken over Ede en Gelderland graag ophalen om ze te verkopen ten bate van de vereniging. U kunt dit doorgeven via .

books 1179692 bottom

 Fischerhuis Th Mauve 1970 small

U bent van harte welkom op de opening van de expositie "Historisch Ede Door Schildersogen".

De expositie bevat een greep uit de collectie van de Vereniging Oud Ede en het Historisch Museum Ede. Deze collectie vindt zijn oorsprong bij de ingebruikname van het museum-boerderijtje in de Driehoek in 1937. In de loop der jaren zijn vele werken geschonken, maar daarnaast is er ook aangekocht wanneer de financiën dat toelieten.

In deze tentoonstelling worden etsen, aquarellen, olieverfschilderijen en tekeningen van diverse kunstenaars uit verschillende periodes geëxposeerd.

Wat hen bindt is het onderwerp Ede.

Zij woonden en werkten in Ede of kozen Ede als onderwerp.

Daarbij valt te denken aan etsen van Willem Witsen, aquarellen van Thijs Mauve en olieverfschilderijen van Evertsen, Gomperts en Maria Wandscheer.

Ook wordt een aantal onlangs verworven doeken getoond, waaronder een schilderij van de binnenplaats van het Koetshuis van Kernhem in de jaren ’30 van de vorige eeuw.

Kas Buunk zal een toelichting geven op de twee meest recent verworven werken, waarna de wethouder voor Cultuur, Hester Veltman, de expositie zal openen.

De expositie is van 27 juli tot en met 11 augustus te bezichtigen, op zaterdag en zondag van 12:00 uur tot 17:00 uur. De opening van de expositie op 27 juli is om 11:00 uur.

 Lord van Wijhe R de Ruyter 1945 small

Bevrijdingsmonument

Op 17 april vindt weer zoals ieder jaar de jaarlijkse algemene ledenvergadering plaats. Dit keer op een andere plek dan gebruikelijk, omdat we nu kunnen beschikken over ruimte in Cultura Erfgoed. Hieronder treft u de vergaderstukken voor de ALV.

De vergadering begint om 19:00 uur, en duurt ongeveer een uur. Zoals inmiddels traditie is wordt de vergadering gevolgd door de Bevrijdingslezing of de 17 April Lezing. Dit jaar is de titel "De Bevrijding Van Ede En Wat Daaraan Vooraf Ging...".

Het gaat over de bevrijding van Ede door het Britse Duke Of Wellington Batallion, onderdeel van de Britse Infanterie Divisie (De Polar Bears). De lezing wordt verzorgd door het Platform Militaire Historie Ede, en wordt gepresenteerd door Cedric Moulton en André Hartgers.

ALV Vereniging Oud Ede/Bevrijdingslezing
17 april, 19:30 uur
Inloop vanaf 19:00 uur
Cultura Erfgoed, Rode Zaal (achterin)
Molenstraat 45
Ede

Op 10 juni besteedde Omroep Ede aandacht aan het Edese gemeentewapen:

 

Molenaarskinderen uit Rotterdam
In Cultura Erfgoed is er op 24 april om 20.00 uur een lezing met interactieve elementen door Hilco van Stuyvenberg

Wat doet eten/food met ons? Wat doen wij met eten/food ?

Hoeveel tijd en energie werd er “vroeger” in het kweken/verzamelen en voorbereiden van voeding gestopt? Men was echt eigenaar van het product wat letterlijk en figuurlijk door de eigen handen was gegaan. Men at wat er was en ging er duurzaam mee om.

De maaltijd was een moment van rust, gesprek, genieten en voeden. Nu is voeding iets wat “fast” moet gaan. Op veel verpakkingen staat zelfs de bereidingstijd. We kunnen alle producten kopen want ze zijn het hele jaar door beschikbaar.

Maar wat zijn we, naast alle mogelijkheden, technologische vooruitgang en kennis die er nu is, kwijtgeraakt? Mag het ons letterlijk en figuurlijk nog iets kosten?

Vind u het leuk om hier eens bij stil te staan, te ervaren en met elkaar te bespreken? Dan bent u van harte welkom op woensdag 24 april in Cultura Erfgoed.

Ingrediënten voor de avond:

  • Een informatieve inleiding
  • Met tussendoor wat proeverij experimenten
  • En een interactief deel met en door de deelnemers
  • Wat nemen we mee naar huis ?

Hilco van Stuyvenberg is opleidingsdocent bij CHE / en didactisch medewerker bij het WetenschapsKnooppunt Wageningen University WKWU

Lezing Food/Eten
HME/Cultura Erfgoed
24 april 2019, aanvang 20:00 uur, inloop 19:30 uur
toegang gratis, Cultura Erfgoed
Molenstraat 45, Ede

Copyright © Vereniging Oud Ede 2018. Alle rechten voorbehouden.