Contact

Klik hier om ons een e-mail te sturen

Vereniging Oud Ede

Postbus 8293 6710 AG Ede

Tel: 06 348 67 627

Volg ons op Facebook

Lid worden

Wordt lid, ruim 800 leden zijn u al voorgegaan.

Voor € 15,-- per jaar bent u lid van de Vereniging Oud Ede.

Lees verder

AGENDA

14 november 2018

Lezing: Aart Homoet over zijn boek "Rooie rakkers tussen zwarte kousen. Een eeuw socialisme in Ede".

Aart Homoet en Boek, 14 november 2018

Op woensdag 14 november verzorgt historicus Aart Homoet voor de historische vereniging Oud Ede een lezing over zijn onlangs verschenen boek “Rooie rakkers tussen zwarte kousen. Een eeuw socialisme in Ede”. (meer info over het boek hier)

Homoet besteedt aandacht aan de ontstaansgeschiedenis van de Partij van de Arbeid (1906: oprichting van de afdeling SDAP!), Progressief Ede/Groen Links en hun onproductieve broederstrijd.

Hij zoekt naar een verklaring waarom de Staatkundig Gereformeerde Partij, getalsmatig toch altijd een politieke factor van belang in Ede, tot 2010 niet mocht deelnemen aan het College van Burgemeester en Wethouders en de rol die het CDA daarin heeft gespeeld.

Ook de bijna vergeten Boer Koekkoek komt aan de orde, zijn gedachtegoed is volgens de amerikanist Zwiers uiterst actueel. Hij vergelijkt hem met de oerconservatieve George Wallace, presidentskandidaat in de Verenigde Staten in 1968 en koppelt hun ideeën aan het rechts-populisme.

Boer Koekoek

En hoe zat het met de verhouding tussen confessionele en niet-confessionele partijen in het christelijke Ede (pas in 1986 een openbare HAVO/VWO-school, crematorium, moskee)? Waarom is er nauwelijks aandacht voor lokale politieke geschiedenis en is ook daar soms sprake van mythevorming?

Voor zijn onderzoek heeft de auteur meer dan 100 interviews gehouden met onder andere oud-PvdA-burgemeester Tineke Netelenbos, wethouders van alle politieke partijen, talloze raadsleden en politieke dissidenten. Om een beter inzicht te krijgen in de huidige politieke verhoudingen in Ede is kennis van het verleden een uitstekend hulpmiddel.

U bent op deze avond van harte welkom.

In restaurant De Bosrand, Bosrand 28, staat om 19.30 uur de koffie klaar

De lezing begint om 20.00 uur.

Park

Het park heeft enkele jaren geleden groot onderhoud gehad met kap en vervolgens aanplant van boomrijen, azalea’s en wat al niet. De gids vertelde dat bij aanvang van het werk er veel discussie met de omwonenden was over de kap van oude bomen.

De waterpartij met 3 doorlopende vijvers en een mooie samengestelde brug is nu fraai om aan te zien. Ook de diverse moerascypressen gaven daaraan een apart cachet. Eéntje hangt nu heel erg krom over het water als startpunt bij de visvangst door enkele ijsvogels die in het park huizen. Inmiddels zijn de inwoners van Vaassen blij met het park.

Een houten beeld, een soort stoel met zwanenkop(pen), is het resultaat van een eendaagse wedstrijd tussen kettingzaag-artiesten, die enige tijd geleden werd gehouden in dit park.

Zwanenstoel

Een kromme boom, waarvan de kern geheel was weggerot, staat nu nog steeds gebogen over een brede sloot. Een mooi beeld van ‘de oudjes doen het nog best’ dat na deze prachtige excursie blijft hangen.

Terugblik...

Voor de mooie bloementuinen was geen tijd meer, want de bus stond rond half vijf weer klaar.

De terugrit via A50 en A12 verliep ondanks het drukke verkeer vrij vlot en we waren allen tegen kwart voor zes weer aan de Telefoonweg in Ede terug, en voldaan na deze mooie middag.

Na een herinnering van Simon van de Pol om de lezing over het Mausoleum op 17 oktober bij te wonen en dankwoorden voor degenen die aan de voorbereiding meewerkten, gingen we allen weer onze eigen weg.

De Bus

(artikel en foto's door Theo Boessenkool)

Kasteel Cannenburch

Rond half één reed de bus van Betuwe Expres bij het station Ede-Centrum aan de Telefoonweg voor. De chauffeur heette ons allen welkom op deze stralende middag. Na een voorspoedige rit langs Otterlo en door Apeldoorn kwamen we in Vaassen aan.

Bij Kasteel Cannenburch werd meteen de grote slagboom opengezet en kon de bus achteruit het voorplein oprijden. Daar zaten voor het koetshuis diverse gasten koffie te drinken en sommigen van ons wilden daarbij wel aanschuiven. Maar nee, wij mochten meteen doorlopen naar het kasteel, waar we meteen een halsband om kregen. Twee gidsen begeleidden ons door het grote gebouw.

Onze groep mocht in de grote ontvangstzaal starten. Die zaal met z’n ramen naar alle mooie punten van het park en de oprijlaan, met de dubbele deuren naar de belangrijkste andere vertrekken in het kasteel. Mooie verhalen werden ons daar verteld aan de hand van de vele portretten aan de wanden. Over de stichter Maarten van Rossum en de verdere families in de loop van de bouw,

Rondleiding

uitbreidingen en beheer van dit classicistische kasteel en jachtslot, waarvoor deze Maarten (geen familie van de nu bekende Maarten) een vroeger gebouw liet slopen. Er werd gefaseerd gebouwd op de gewelven van een ruïne van een eerder slot. Hij had die bouwval van de Hertog van Gelre verworven.

Na de dood van Van Rossum c.s. heeft de familie Van Isendoorn dit bezit ca. 200 jaar lang bestuurd.

Ook over de ongemakken werden ons details genoemd, maar ook over de oplossingen die men daarvoor vond. Zoals vuurpotten in de houten vloer van de kapel, een draagbaar toilet dat op reis meeging en een kinderbankje, dat zomaar werd omgetoverd tot een goed bruikbaar kamertrapje.

Reistoilet

Ook op diverse plaatsen het ‘gemak’ d.w.z. het toilet, dat je op een aantal plekken in de muur van het slot in de vorm van kleine raampjes ziet. Vroeger was dat de uitlaat van het toilet die zo de slotgracht in gleed.

(artikel en foto's door Theo Boessenkool)

Even later bezochten we de grote eetzaal met prachtig gedekte tafel en openstaande servieskasten met nog meer bijpassende borden en schalen. Het bestek in de laden was ook volop aanwezig.

Deze zaal lijkt vroeger de jachtkamer te zijn geweest, gezien het mooi beschilderde houten plafond met allerlei vogels. We bezochten het grote slaapvertrek, waar ook weer verhalen werden verteld over kindergeboorten, over hygiëne en over de openheid tegenover de bediening. Zodat geen verkeerde verhalen de ronde zouden gaan doen. Daarna de kamer voor de heren met daarnaast het boudoir voor mevrouw.

Op de verdieping bekeken we de kapel en ook een grote ontvangstruimte.

Kijkje In De Keuken...

Daarna geheel naar beneden naar de kelder, het oudste deel. Daar kwam via de slotgracht de jachtbuit binnen en werd opgehangen om ‘adellijk’ te worden en verder verwerkt. Daarnaast een kookkeuken, waar ook de oude waterput en een latere handpomp zich bevonden. Uiteraard pas later werd waterleiding aangelegd.

Na dit deel van de rondleiding kregen we koffie / thee met gebak van de VOE, geserveerd in de tuin achter het koetshuis. Een gezellig moment om wat bij te praten.

Om kwart voor vier stonden twee andere gidsen, nu in uniform van Gelders Landschap en Kasteelen klaar om ons door het grote park te leiden. Onze gids vertelde ons over de grote vijvers en de kleinere kasteelgracht. Van de laatste staat het waterpeil flink wat lager dan de vijvers.

Waterpartijen

Vergeleken bij andere kastelen valt het op dat de oprijlaan naar het kasteel niet in de lengteas van het gebouw ligt, maar haaks op de entree en dan wel naar de vroegere jachtgronden leidt. De waterpartijen staan via kanalen in verbinding met een molenbeek. De molen maakte vroeger deel uit van het bezit.

Daarna bezochten we de grote eetzaal met prachtig gedekte tafel en openstaande servieskasten met nog meer bijpassende borden en schalen. Het bestek in de laden was ook volop aanwezig. Deze zaal lijkt vroeger de jachtkamer te zijn geweest, gezien het mooi beschilderde houten plafond met allerlei vogels.

Verder bezochten we het grote slaapvertrek, waar ook weer verhalen werden verteld over kindergeboorten, over hygiëne en over de openheid tegenover de bediening. Zodat geen verkeerde verhalen de ronde zouden gaan doen. Daarna de kamer voor de heren met daarnaast het boudoir voor mevrouw.

Op de verdieping bekeken we de kapel en ook een grote ontvangstruimte.

Daarna geheel naar beneden naar de kelder, het oudste deel. Daar kwam via de slotgracht de jachtbuit binnen en werd opgehangen om ‘adellijk’ te worden en verder verwerkt. Daarnaast een kookkeuken, waar ook de oude waterput en een latere handpomp zich bevonden. Uiteraard pas later werd waterleiding aangelegd.

Na De Koffie...

Na dit deel van de rondleiding kregen we koffie / thee met gebak van de VOE, geserveerd in de tuin achter het koetshuis. Een gezellig moment om wat bij te praten.

Om kwart voor vier stonden twee andere gidsen, nu in uniform van Gelders Landschap en Kasteelen klaar om ons door het grote park te leiden.

Onze gids vertelde ons over de grote vijvers en de kleinere kasteelgracht. Van de laatste staat het waterpeil flink wat lager dan de vijvers. Vergeleken bij andere kastelen valt het op dat de oprijlaan naar het kasteel niet in de lengteas van het gebouw ligt, maar haaks op de entree en dan wel naar de vroegere jachtgronden leidt.

De waterpartijen staan via kanalen in verbinding met een molenbeek. De molen maakte vroeger deel uit van het bezit.

(artikel en foto's door Theo Boessenkool)

Copyright © Vereniging Oud Ede 2018. Alle rechten voorbehouden.